Ben jij een beginner als het op fotografie aankomt? Je bent lang niet de enige! Wil jij jezelf graag verbeteren? Dan is deze blogpost er voor jou! In deze blogpost wordt de basis van fotografie uitgelegd. Heb jij geen professionele camera? Maak je geen zorgen. De meeste telefoons maken tegenwoordig best aardige foto’s. Prima om mee te beginnen dus! Print je mooiste foto’s later met een printer cartridge van goede kwaliteit. Heb jij een laser printer? Gebruik dan bijvoorbeeld een brother toner.
Houd jij je camera wel goed vast?
Er zijn meerdere manieren waarop je je telefoon kunt vasthouden. De ene manier werkt beter dan de ander. Wanneer je je telefoon gebruikt om te appen, is een goede houding niet genoodzaakt. Maar natuurlijk wil je niet dat je telefoon zomaar uit je handen schiet. Je telefoon goed vasthouden, is extra belangrijk bij het maken van foto’s. Heb jij vaak wazige foto’s? Leer dan eerst om je telefoon stevig in je hand te houden zonder hem te bewegen. Zo voorkom jij wazige of bewogen foto’s. Wanneer je dit onder de knie hebt, kunnen we verder gaan!
Speel met composities
Er zijn verschillende composities om mee te oefenen. Deze zijn gemakkelijk online terug te vinden. Ga naar buiten en oefen met deze verschillende composities. Wissel ook af tussen het fotograferen van objecten, mensen en de natuur. De ene compositie werkt in sommige gevallen beter dan de andere. Hier kom je vanzelf achter. Train jezelf op het maken van deze composities en je weet voortaan snel welke het beste werkt. Zo schiet jij nét op de juiste momenten in de juiste pose en leg je speciale momenten vast.
Pas de stand aan op je camera
Tijdens het oefenen met foto’s maken, heb je de camera van je telefoon waarschijnlijk zelf de instellingen laten kiezen. Pas ze nu eens zelf aan! Laten we beginnen met de belichtingsdriehoek. De belichtingsdriehoek bestaat uit de drie belangrijkste instellingen: de sluitertijd, het diafragma en de ISO-waarde. Hiermee bepaal je of je foto goed belicht wordt en dus niet te licht of te donker is.
Met de sluitertijd bepaal je hoe lang er licht op de sensor terechtkomt. Dus de sluitertijd bepaalt deels of de foto goed belicht is. Met het diafragma bepaal je vervolgens hoeveel licht er tegelijk op de sensor valt. Het diafragma bestaat uit in elkaar draaiende lamellen, die de opening groter of kleiner maken. ISO staat voor International Standard Organisation. De ISO-waarde zegt iets over de lichtgevoeligheid van de sensor. Als er weinig licht is kan je de ISO-waarde hoger zetten, waardoor je foto automatisch lichter wordt.