Is inderdaad een energielabel zakelijk verplicht? Om maar even direct met de deur in huis te vallen: ja, dat is zo. Volgens de rijksoverheid is een energielabel verplicht wanneer je een huis verkoopt, verhuurt en bij een oplevering van woningen en appartementen. Jij als ondernemer kan daar misschien wel van balen; wéér iets wat je moet regelen. Een energielabel aanvragen is eigenlijk heel voordelig. Hoe dat zo is? Lees verder om het te ontdekken.
Wat is een energielabel precies?
Zoals je misschien wel weet, geeft een energielabel aan hoe energiezuinig een gebouw is. Het geeft informatie over het energieverbruik van een gebouw en de CO2-uitstoot. Het is dus eigenlijk een indicator van de duurzaamheid van een gebouw. Dit wordt aangegeven op een schaal van A (heel energiezuinig) tot en met G (heel onzuinig).
Voordelen energielabel
Wanneer je een huis of bedrijfspand verhuurt of verkoopt, wil je dat het liefst tegen een zo hoog mogelijke prijs doen. Wanneer je een energiezuinig pand hebt, kun je meer geld vragen. Een energielabel is erg betrouwbaar waardoor het een grote invloed heeft op de waarde van je pand. Misschien is je pand wel zuiniger dan je denkt, waardoor blijkt dat je veel meer kan vragen dan dat je in eerste instantie dacht. Bij bepaalde subsidies en leningen is het verplicht om een energielabel te hebben voor je bedrijfspand of woning. Omdat een energielabel aanvragen vaak niet heel veel tijd en moeite kost, kun je het dus beter maar zo snel mogelijk doen, zodat je kunt profiteren van deze subsidies en leningen.
Stappenplan energielabel aanvragen bedrijfspand
Omdat niet iedereen weet hoe je een energielabel moet aanvragen, lees je hier een kort stappenplan energielabel aanvragen bedrijfspand:
- Stap 1: plan een afspraak in bij een bedrijf met gecertificeerde adviseurs. Zo weet je zeker dat je een goed en betrouwbaar energielabel aanvraagt. Je vult een contactformulier in waar je enkele gegevens achterlaat zoals het type bedrijfspand, het bouwjaar en adresgegevens.
- Stap 2: het bedrijf helpt jou alle documenten te verzamelen die nodig zijn voor het bepalen van je energielabel.
- Stap 3: een adviseur komt bij je langs voor een inspectie. Ze bekijken het pand en noteren de resultaten. Vervolgens overleggen ze met andere inspecteurs en adviseurs.
- Stap 4: Nu is het een kwestie van afwachten. Meestal krijg je in een paar dagen al de uitslag; jouw nieuwe energielabel!
- Stap 5: Is je energielabel laag? Vraag advies om de waarde van je pand voordelig te verhogen.