Zowel in de voedselindustrie als in je eigen keuken kun je ze tegenkomen: Indische meelmotten. Ze worden ook wel vruchtmotten genoemd en kunnen flink huishouden tussen je etenswaren. Hoe zorg je ervoor dat ze weer verdwijnen, of nog beter, voorkom je überhaupt een plaag van deze motten in je keukenkastjes? Alles over Indische meelmotten bestrijden lees je in deze blog.
Hoe herken je een meelmot?
De meelmot heet volledig de Plodia interpunctella en wordt vrij groot: tussen de 1 en 2 centimeter lang. De beestjes zien er een beetje beige uit als ze rondvliegen, maar hebben eigenlijk geelachtige vleugels met achterop een roodbruine kleur. De volwassen insecten zijn niet schadelijk voor je etenswaren, maar de larven wel. Voedingsmiddelen waarin uitwerpselen, huidjes, dode motten of spinsels van de rupsen worden ontdekt, kunnen niet meer gegeten worden. Meelmotten zie je vooral ’s nachts, en overdag zul je ze dus niet snel in je keukenkast ontdekken.
Waar zit de meelmot?
Meelmotten houden vooral van producten zoals cacaobonen, koffie, tabak, noten, thee, chocolade, peulvruchten, rijst, cornflakes en granen. Je kunt ze ook aantreffen in decoraties met gedroogde vruchten of in het voedsel voor je huisdier, zoals honden- en kattenbrokken of vogelzaad. Er zijn twee manieren waarop je last kun krijgen van meelmotten: óf er vliegt er eentje naar binnen en nestelt zich tussen je voedingswaren, óf je koopt voedsel dat al besmet is met eitjes of larven. In beide gevallen is het lastig om de besmetting te herkennen.
Wat te doen tegen de meelmot?
Als je last hebt van meelmotten in de keuken, is het allereerst belangrijk om al je voedingsmiddelen goed afgesloten op te bergen. Maak vervolgens je keukenkast goed schoon. Zorg ervoor dat er geen losse producten of restjes achterblijven. Bewaar je producten ook niet te lang: dit vergroot de kans op meelmotten. Wanneer je last hebt gehad van een plaag, loop je eigenlijk nog maanden gevaar. Larven en poppen overleven namelijk lang zonder voedsel, zodat ze later weer hun slag kunnen slaan. Daarom kun je een feromoonval gebruiken of essentiële oliën van lavendel inzetten om meelmotten te weren. Voor professionals gelden ongeveer dezelfde tips. Het is slim om preventief feromeenvallen op te hangen. Ook moet de temperatuur in opslagruimtes lager zijn dan 13 graden. Bij deze temperaturen krijgen de beestjes geen kans om zich te ontwikkelen. Boven alles geldt dat besmet eten altijd weggegooid moet worden, waarna de opslagplaats zorgvuldig gereinigd wordt.